search

                               

Content

MARTELLS I CLAUS A P3


MOTRICITAT FINA. RACONS A P3. ACOSTUMAR-SE AL TREBALL AUTÒNOM. ALGUNES NOCIONS MATEMÀTIQUES.


Agrupament/sessió
Racó de motricitat fina.
5/6 alumnes.

Material 
• 6 unitats del joc "Martell i claus", que es composen de:
• Col·lecció de peces de fusta perforades.
• 6 martells de fusta.
• 6 planxes de suro o de fibres de fusta.
• Xinxetes de "cap alt".

Altres



Objectius 
• Exercitar la coordinació òculo-motriu.
• Observar i reconèixer formes, colors i mides.
• Orientar-se espacialment en l'àrea de treball mentre es realitza la composició.
• Treballar amb concentració al racó.
• Desenvolupar la creativitat i el gust estètic.

Descripció de l'activitat
El joc del "Martell i claus" és un material clàssic que exercita les habilitats manuals i psicomotrius dels infants alhora que els resulta encisador per les seves possibilitats de producció plàstica. A banda que, la màgia de picar amb el martell els atrapa completament.




Utilitzar aquest material pot ser un recurs molt interessant a les aules d'educació infantil com a racó de treball per desenvolupar la motricitat fina. Però també, programant-lo adequadament, es pot aprofitar el seu potencial matemàtic.




El primer de tot és aconseguir una bona quantitat de material per a treballar sense restriccions al racó en petit grup. Al mercat es poden trobar algunes versions del joc força econòmiques, des de 3 fins a 7 euros, d'una qualitat molt acceptable (botigues Zeeman o Tiger).

A l'aula de P3. Per als alumnes de tres anys cal fer unes petites adaptacions:

• Una d'imprescindible és substituir les xinxetes planes que van incloses al joc per uns pins o xinxetes de "cap alt" ja que sinó els nens tenen veritables dificultats per mantenir la xinxeta dreta i picar-hi a sobre.




• La segona, tenir a mà alguna planxa d'un material més tou que la fusta: de suro o inclús de cartró ondulat per facilitar la feina als alumnes amb menys destresa manual.

• La tercera, proporcionar capsetes per mantenir les xinxetes ben desades, condicionar l'ordre i recollida i evitar que es perdin i puguin produir algun accident. En aquest sentit he muntat 6 capses de mistos que serveixen de magatzems individuals de xinxetes.



Les sessions a P3. Les primeres sessions han estat de descoberta lliure del material i els alumnes han pogut fer composicions triant les peces que més els agraden. Han estat ocasions per aprendre a agafar els estris amb precisió, coordinar els moviments i adequar la força, tammateix ha servit per aprendre a manipular les xinxetes sense fer-se mal i acostumar-se a recollir correctament els materials i endreçar-los.





En sessions posteriors, sobretot si hem pogut disposar de la TEI per acompanyar el racó, hem realitzat un treball més matemàtic, establint algunes consignes:
Jocs de classificació de les peces de fusta destriant entre formes geomètriques -triangles, quadrats, rodones- i formes d'animals, persones o plantes.



Correspondències entre els colors de les xinxetes i els de les formes a clavar, sempre que fos possible.



Realització de composicions d'un sol color, per exemple vermell...








A P4 i P5 també pot fer-se servir!

Sessions a P4 i P5. Quan els alumnes són més hàbils es pot retornar a les xinxetes planes i així fer-los avançar en l'adquisició del seu domini motriu. Per aquestes edats segueixen havent-hi moltes possibilitats plàstiques i matemàtiques:
Fer una composició sobre un tema donat: el poble, els planetes, un bosc, la granja...
• Canviar el suport de treball i utilitzar planxes circulars per fer mandales.

• Copiar models. Aquí i aquí es pot trobar alguna mostra (però millor imprimir i plastificar fotografies de models fets amb les peces de que disposem realment)
font: http://lebazardemarie.e-monsite.com/ 

• Copiar sèries geomètriques, mosaics o sanefes.
Sèries i sanefes

• Descobrir relacions entre figures geomètriques: dos semicercles fan un cercle, dos triangles fan un quadrat, dos quadrats fan un rectangle, sis triangles fan un hexàgon...



• ...

Possiblement encara poden trobar-se molts altres usos a aquest joc. De moment, a la nostra aula de P3, en plena descoberta, està resultant del tot adictiu.






Estàs en Martells i claus a P3 (P3).  Torna a Inici

9 comentaris:

  1. Creo que es un material que triunfa en todos los niños, por aquí también lo tenemos :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura! Todo un éxito, yo creo que el secreto está en el martillo. Hasta sin clavos se lo pasarían en grande. ;-) ;-)
      Saludos!

      Elimina
  2. Hola Marta, ens agradaria saber on podem adquirir el joc que menciones als materials "martells i claus" ja que ens ha semblat molt bona idea la proposta d'aquesta entrada!
    Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mari@ntònia! Són dos models diferents i baratets: el de les figures d'animals i plantes és del Tiger (val uns 7€), i el de les figures geomètriques el vaig trobar com a article de temporada aquest nadal a una botiga que es diu Zeeman, a Girona (només val 3€ i està superbé). El del Tiger el trobaràs fàcilment, de l'altre no estic segura en que reposin els stocks.
      Sort! :-)

      Elimina
    2. MOLTES GRÀCIES! HO INTENTARÉ TROBAR!

      Elimina
  3. M'encanta la proposta, ja m'he apuntat a l'agenda dia i hora d'aquestes vacances per anar de compres a Tiger, els meus petits frisaran picant i picant jejeje
    Si passes per http://petitmonblogger.blogspot.com.es/2016/03/nou-regal.html trobaràs una sorpresa en agraïment a la teva feina i afany per compartir.
    Tonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bo, Anna! No cobro comissió del Tiger, hehehe. ;-), ja veureu que us agradarà.
      Moltíssimes gràcies per compartir el premi blogger. De seguida que pugui segueixo la cadena. Una abraçada!

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs