search

                               

Content

LECTOESCRIPTURA P4 (I). ACTIVITATS PRIMER TRIMESTRE


LECTOESCRIPTURA P4. MATERIALS I ACTIVITATS PER AL PRIMER TRIMESTRE


Durant el curs passat, P3, a través del treball sistemàtic del seu nom i el dels companys, els nens ja han fet una primera aproximació al codi escrit i coneixen el conjunt de lletres i fonemes que ens ha proporcionat l'univers de noms de la classe. El plantejament de tota la seqüència d'activitats ha tingut com a objectiu la descoberta plaent i motivadora de les primeres lletres.

Sense perdre de vista aquesta intenció engrescadora, considerem P4 com el curs intermig on entrem de ple en el procés lectoescriptor: es consoliden els aprenentatges inicials, s'amplia quasi totalment el conjunt de les lletres a utilitzar, la grafia es perfecciona i es produeix fluidament, s'incrementa el plaer dels nens per la identificació de paraules escrites...

És, també, el moment d'iniciar noves dinàmiques i activitats del codi escrit. Tot i que seguim plantejant un mètode globalitzat podem combinar-ho amb exercicis més analítics. Pren moltíssima importància la consciència fonològica que recolzem, a més a més, en l'escriptura o representació gràfica de les grafies corresponents. Tot plegat s'organitza de manera sistemàtica i en activitats col·lectives que intentem que siguin majoritàriament en grups reduïts d'alumnes o si més no amb la meitat del grup. Perquè es visqui compartidament, sense por d'equivocar-se i amb la sensació que és un aprenentatge que construïm entre tots i per a tots.

Paral·lelament a l'adquisició de la lectoescriptura, no podem descuidar la nostra atenció al llenguatge oral i capacitat d'expressió, que encara està en procés de desenvolupament en aquestes edats.


Les activitats per a P4 segueixen una progressió que es regeix per aquests objectius generals del curs: 


Hi dedico dues sessions setmanals a aquestes activitats i aprofito desdoblaments del grup amb especialistes o la mestra de reforç perquè siguin més profitoses.
Les activitats s'allunyen el màxim possible del format en fitxa. Busquem situacions informals per escriure, sovint en tenim prou amb pissarretes blanques i retoladors, l'ordinador i el projector, abecedaris de fusta per muntar paraules i un joc de segells d'estampar lletres.



Aquesta és la seqüència d'activitats de lectoescriptura per al primer trimestre:

Audició de contes / Veritat o mentida / Quin animal és?

Comença per... / Endevinalles i pistes / La caixa de les sorpreses

Les tres coses / De memòria! / Seqüències temporals

Noms i cognoms / El pot de la lletra... A / Expliquem històries

La llista de les coses vermelles / Expliquem un conte / De botigues




Si us interessa descarregar els dossiers, aquí estan les versions Pdf en català i en castellano





Estàs en Lectoescriptura P4 (I). Activitats 1r trimestre (P4)Llengua P4.  Torna a Inici

21 comentaris:

  1. ya descargado y como siempre supercompleto y muy útil para muchos compañeros. Muchas gracias por compartirlo. Un besazo patacrack

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Miren! Gracias por tus palabras, me halagas, :-) un beso enorme!

      Elimina
  2. Eres genial Marta! Quina meravella llegir les teues entrades al blog! Aquesta m'ha resultat especialment profitosa perquè ja et vaig comentar que enguany tinc un grup de 4 anys i, com no faça temps que estic treballant, vaig prou perduda amb aquest nivell. Moltíssimes gràcies per la teua generositat al compartir aquest document, ja estic desitjant poder llegir els altres trimestres per poder així ajudar el millor possible als meus xiquets/tes. Una abraçada virtual ben forta!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Isabel, moltíssimes gracies pel comentari. M'alegro que aquest recull et sigui útil. Estic preparant ja els altres dos dossiers, però com que els faig en els dos idiomes trigo una miqueta més. Aviam si em poso al dia (que jo ja faig P5 i aquestes eren les activitats que vaig fer amb ells l'any passat que estavem a P4). Una abraçada :-)

      Elimina
  3. Gràcies x aquest material.És genial.He dut a terme alguna activitat de la teva pàgina i ha triumfat!!Tens talent.Gràcies x tantes idees.Als que acabem de començar ens són de gran utiltat.Jo aquest any tmb etic a p5.Qualsevol cosa d'aquest curs tmb és benvinguda!😉gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mireia. Moltes gràcies per les teves paraules. M'alegro molt que et serveixin les meves experiències a classe, si les penjo és perquè m'han funcionat i als nens els ha agradat. Ja miraré de posar cosetes de 5 anys. Llàstima que sempre estic liada i ja no sé d'on treure el temps... ;-) Una abraçada!

      Elimina
  4. Muchas gracias!!! Un recurso súper interesante, me va a ser muy útil!!! Estaré atenta para ver las siguientes recopilaciones, me parece una joya todo lo que compartes, muchas gracias por tu generosidad. Feliz Año 2018!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mamen. Qué bien que sea útil este trabajo. Compartir entre maestros es una de las cosas que más me gusta de nuestra profesión, bueno, a parte de los niños y eso... y todo lo demás, jejeje. Un abrazo.

      Elimina
  5. Eres la leche Marta. No subes una o dos actividades de lecto, sino que nos haces una secuenciación perfecta de actividades para 4 años, nos las pones por trimestre, nos las subes en un documento PDF listo para descargar, con sus imágenes preciosas y perfectamente explicado, y encima lo haces en dos idiomas para que podamos elegir!!! Alucinada me tienes. Obvio que estoy deseosa de leer el segundo trimestre, como lo estarán tus alumnos de seguir haciendo actividades tan molonas como estas contigo!!
    Gracias por compartir sin nada a cambio.
    Un abrazo enorme!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura! Muchas gracias por el comentario. Pronto me pongo con los otros dos dossieres. Tardo un poquito más por traducirlo, pero vale la pena, veo. Aunque a ti... si que te voy a cobrar, jejeje, que me sigas dando ideas que ves por ahí ;-) Un beso

      Elimina
  6. Como siempre me quito el sombrero Marta. Seguro que le saco partido este curso con mis chicos de 4años. Ya estoy deseando leer la siguiente parte. ¡Me encantaaaa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ana, hermana! ;-) Seguro que con lo tuyo sacas otro dossier más gordo, jejeje. Un beso y gracias por el comentario.

      Elimina
  7. Una entrada muy completa.
    Gracias por compartir, feliz comienzo de trimestre.

    ResponElimina
  8. Una gran alegría encontrar un material tan bien elaborado y gratuitamente compartido. Tesoros que guardo con 7 llaves. Muchas gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Noe :-) :-)
      Esas palabras animan a seguir compartiendo. Un abrazo!

      Elimina
  9. moltes gràcies per totes les activitats que comparteixes. Em serveixen moltíssim en la meva pràctica diària. Una pregunta, on puc trobar el material de les pinces (animals) que corresponen a la llista de paraules que han d'ajuntar? és a dir, el de la priemra foto que tens en aquest post, em sembal molt interessant!

    Gracies un altre cop!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta, és un material que vaig fer amb word però no vaig guardar el document. No el tinc, doncs. Però és fàcil de fer: crea una taula de tres columnes, en dues poses la paraula repetida i a la tercera una foto petita de l'animal corresponent.
      Gràcies pel teu comentari :-)

      Elimina
  10. No sé si l'has compartit però no el trobo... merci

    ResponElimina
  11. Respostes
    1. Moltes gràcies, Irene. M’alegro que t’agradi. Salutacions :-)

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs