search

                               

Content

DE DISFRESSES... AL RACÓ DE LLEGIR I ESCRIURE


RACÓ DE LLEGIR I ESCRIURE: SEPARAR PARAULES (NOMS DE DISFRESSES)


Agrupament/sessió
Racó de Llegir i escriure.
Parelles


Material 
• Llibreta d'escriure (o fitxa)
• Làmina disfresses

(català / castellano)
• Tires de noms de disfresses
• Tisores i cola

Altres





Objectius 
• Practicar la lectura i la identificació de paraules treballades.
• Exercitar l'agudesa visual per descobrir la inicial i la lletra final de les paraules treballades.
• Treballar la separació de paraules conegudes.

Descripció de l’activitat 
Aquests dies de carnestoltes les disfresses s'han convertit en el centre d'atenció de les converses a la classe. Aprofitant el gran entusiasme que mostren els alumnes he preparat una activitat de lectura i separació de paraules sobre aquesta temàtica. La durem a terme durant un parell de setmanes al Racó de Llegir i escriure. La inspiració ve d'una proposta molt interessant de @aulasabertas publicada a Instagram, un perfil que recomano seguir.



El treball que proposo és que els nens identifiquin el nom de diverses disfresses en una tira de paper on apareixen totes juntes, sense separacions ni espais.
Havia vist exercicis similars, impressos i sense possibilitat de manipular, en alguna editorial però no resultava motivador. Consistia únicament a separar les paraules d'una frase contínua marcant-ho amb el llapis i copiar-les en  un requadre de la fitxa.
Plantejant-ho tal com mostra @aulasabertas es millora la idea i es facilita que els nens vegin el resultat de les seves solucions. Si hi ha algun error sempre podem arreglar-ho amb cel·lo.

Material per al racó:




·Làmina plastificada enganxada a la taula amb les fotografies i noms de disfresses més significatives per als alumnes (Pdf decarregable en català i castellano
·Tires de paper amb els noms de totes i cadascuna de les disfresses, seguits, sense espais de separació. He preparat una versió en lletra lligada per als alumnes més avançats.
·Llibreta de llegir i escriure (o full de paper) que fem servir en aquest racó.
Els alumnes han d'identificar i separar les paraules marcant una línia amb llapis. Poden comprovar a la làmina de disfresses i noms si estan ben separades. Després les retallen i les enganxen lliurement a la llibreta.




Per als alumnes que els costa més, i per garantir que puguin treballar autònomament, treballem primer amb la consigna que han de retallar les paraules i fer-les correspondre amb les de la làmina d'imatges.





Finalment, un cop enganxades a la llibreta tots els alumnes copien (o escriuen sense copiar, segons desitgin) els noms de les disfresses.




També podem animar-los a transcriure'n algunes en lletra lligada, depenent de l'estadi on es troba cada alumne.




Estàs en "De disfresses..." (P5) → Racó de llegir i escriure.  Torna a Inici

8 comentaris:

  1. No dejas de sorprenderme Marta, me encanta!! Me lo guardo bien guardado como idea para cuando este en 5 que seguro que es pronto ;)
    Pd: qué hay en esos cuadernos!!!
    Muchas gracias por hacer el material en castellano también.
    Un abrazo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Eso espero, que pronto estes en 5 y disfrutándolos :-)
      Las libretas han sido un acierto este año. Las usamos para recojer resultados de tareas del rincón de leer y escribir y también como recurso de escritura libre. A veces les digo como nuestra amiga Ana: A ver chicos, cojed la libreta que vamos a apuntar cosas ;-) Salen maravillas!!!! un beso, Laura!

      Elimina
  2. com m'encanta tot el q proposes! com veus l'activitat x a quatre anys? necessite idees x a eixe nivell, hahaha! moltes grácies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Isabel ;-)
      A 4 anys jo no els donaria totes les paraules enganxades.
      Si hagués de muntar una proposta similar al racó els donaria la tira amb les paraules clarament separades, els demanaria de retallar-les i col·locar-les sobre la làmina (com es veu a la penúltima i l'avantpenúltima fotos).
      El que m'interessaria és que treballin la paraula globalment i que apliquin estratègies per discriminar les que comencen igual, les paraules curtes i llargues, que es fixin en l'ordre de les lletres que els fa estar segurs que han descobert la paraula correcta...
      Finalment, els demanaria que en triessin tres i les enganxessin en un full. Amb els segells de lletres haurien de copiar cada paraula (treballar amb segells d'estampar els motiva molt i fa l'activitat més lleugera).

      Una altra idea per P4: Al racó.
      Prepararia 6 o 8 targetes (tarjetes d'una mida com de joc de cartes) amb una disfressa i el nom de la disfressa escrit. Els proporcionaria plastilina i segells de lletres (hi ha uns xulíssims i barats a Tiger). L'activitat al racó consistiria a marcar -amb els segells- el nom de totes les disfresses en xurros de plastilina.
      Seria una activitat de còpia, de fixar l'atenció en l'ordre de les lletres.

      Aviam si et serveix. Salutacions :-)

      Elimina
    2. Gràcies Marta! Les teues idees i suggerències seeeeempre em serveixen!! La veritat és que com fa poc que treballe de vegades em sent insegura, sobretot pel que fa al plantejament i seqüència de continguts i activitats de lectoescriptura i matemàtiques. Per això estic enganxadíssima al teu blog! Quina enveja tindre les idees així de clares! Un bes, guapa.

      Elimina
    3. Bé, com tu dius la seguretat es guanya amb l'experiència ;-) I jo ja fa uns quants anys que estic pel cole... D'aquí poc tu també la tindràs. Molta sort i si necessites res més ja saps on sóc. :-)

      Elimina
  3. Me encanta!!! Te cojo yo también la idea, que al año que viene estoy en 5. Gracias!!!
    Elisa

    ResponElimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs