search

                               

Content

MATERIAL DIDÀCTIC PER A "TOCAR" LES LLETRES



LECTOESCRIPTURA. MATERIALS ÚTILS A LA CLASSE DE 3 ANYS


Agrupament/sessió
Lectoescriptura o al Racó de motricitat fina.
Mig grup mentre l'altre mig grup fa psicomotricitat.

Material 
• Siluetes de lletres de plàstic (material educatiu MINILAND Ref. 31871). 
• Plastilina, gomets,  guixos, retoladors Veleda... qualsevol material que permeti reproduir el traç o la forma de les lletres.

Altres



Objectius 
• Utilitzar la coordinació visomanual necessària en les tasques de representació gràfica de les grafies.
• Identificar i traçar grafies.
•Realitzar diferents representacions de les grafies corresponents a la pròpia inicial amb diversos materials i tècniques.
•Progressar en l'adquisició de nocions espacials: la direccionalitat dels traços.

Descripció de l'activitat
Més que una activitat, aquesta entrada presenta un material especialment interessant per al moment inicial de la descoberta de les grafies a P3: les siluetes de lletres majúscules fetes de plàstic. Les edita MINILAND, empresa especialitzada en materials escolars i joguines educatives.






És un material que m'agrada especialment per la possibilitat de "tocar" les lletres, de manipular-les, perquè permet que els alumnes intervinguin directament sobre les lletres sense que les seves poc desenvolupades, encara, capacitats gràfiques resultin un fre per descobrir-les i parlar d'elles.

El conjunt està format per vint-i-set plantilles de plàstic, desmontables, que permeten d'una banda, treballar el contorn de les lletres i la seva direccionalitat (targetes amb el negatiu de les grafies) i de l'altra banda, utilitzar les siluetes per manipular-les i reproduir-ne el traçat en la seva superfície.
Ve acompanyat d'una petita guia didàctica on s'indica que el material es pot netejar amb aigua i s'enganxa fàcilment sobre totes les superfícies amb massa tipus blu-tack.

Algunes activitats proposades en aquesta guia són (copio literalment):

Idees amb les plantilles en negatiu, sense incloure les siluetes. Per treballar la direccionalitat de les lletres amb diverses possibilitats:

Tàctil
Es poden enganxar diferents materials a la part del darrere de les plantilles, com ara, teixits, paper de vidre, cotó... per treballar tant la direccionalitat com el sentit del tacte. L'activitat consisteix en resseguir la seva silueta amb el dit i seguir-ne la direccionalitat correcta. Una altra possibilitat és fixar les plantilles a diferents superfícies: fusta (la taula d'escriure), paret estucada, vidre (finestres).

Dibuixar amb plantilla

Fixar al darrere de la plantilla en negatiu un full per tal que els nens ressegueixin les lletres practicant-ne la direccionalitat. Es pot fer servir qualsevol material gràfic: pintura de dits, guixos, ceres, llapis, retoladors gruixuts... Aquesta activitat permet treballar en el pla vertical (pissarra) com en horitzontal (taula).

Omplir la plantilla

Fixar al darrere de la plantilla en negatiu un full de paper. Els alumnes han de seguir la direccionalitat de la lletra enganxant materials com gomets, trossets de paper, boletes de paper de seda...

Alguns usos a la meva aula de P3.
Aquest curs, però, jo estic utilitzant a la classe únicament les siluetes de les lletres. M'agraden les idees de les plantilles en negatiu però les reservo per a més endavant perquè crec que l'objecte en si pot confondre els nens i està més clara la forma de les lletres en les siluetes de plàstic.
Busco, sobretot, oferir als alumnes l'oportunitat de manipular les lletres, de tocar-les, d' acostumar-se a la seva forma:

Activitat 1. La meva primera lletra.
En diverses sessions hem utilitzat les lletres per reconèixer i identificar la inicial del propi nom.
Ens ajudem de les targetes que fem servir per passar llista, on hi ha el nom de cada alumne amb la inicial marcada en color vermell, per tenir un model i poder identificar més fàcilment les lletres.
A la rotllana escampem les siluetes de les lletres i, per torns, els alumnes van a buscar la del seu nom. Les ajuntem, agrupem les que són iguals per adonar-nos que diferents noms comencen per la mateixa lletra.




Activitat 2. El joc del linx amb les lletres.
Mostro una silueta i els alumnes han de trobar una d'igual de les que estan escampades a l'estora. Anem aprenent com sonen, de qui són... 
-com sona la R?
-Aquesta quin so fa?
-Aquesta qui la té al seu nom?

Activitat 3. Resseguir-ne el traç al Racó.
Cada alumne tria la seva lletra i realitza decoracions sobre la silueta amb diferents materials per descobrir i interioritzar-ne la forma.







De vegades fent el camí amb boletes de plastilina (els he marcat l'inici amb un gomet)
Altres vegades realitzant el traç amb guixos...
...amb decoracions sobre les boletes de plastilina...
...amb xurros de plastilina, per interioritzar l'estructura de pals amb que anomenem les lletres "de pal" a l'escola...
...descobrint-ne la forma amb gomets (aquesta tècnica després és una mica entretinguda de netejar per poder reutilitzar les lletres).
En ocasions aprofitem les lletres així treballades per decorar espais visibles de la classe durant uns dies.

Activitat 4. Resseguir el traç en un full de paper.
He preparat algunes fitxes amb la silueta de la lletra inicial de cada alumne per tal que practiquin el traç amb llapis o retolador i l'exercitin lliurement. Aquesta pot ser una activitat de traç després de la realització d'algun joc manipulatiu i oral amb les lletres a la rotllana.









En definitiva és un material molt pràctic, versàtil i que facilita moltes activitats a l'aula. I el seu preu és prou assequible. És clar que també es pot fer a mà amb una mica de temps: n´hi ha prou amb imprimir un abecedari sobre paper i retallar cada lletra en una làmina de plàstic de mig mil·límetre de gruix aproximadament.






Estàs en Material didàctic per a "tocar" les lletres (P3)Llengua P3.  Torna a Inici

4 comentaris:

  1. Que material tan chulo, no lo conocía pero las posibilidades son infinitas. Ya nos contarás si le das mas usos.
    Un saludo Marta!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura! Iré probando más cosas. De momento hacemos otra rutina diaria que consiste en componer en la pizarra el nombre de un compañero y luego lo copian debajo. Pueden ejercitar la grafía sobre las plantillas a modo de prueba. Y les gusta.
      Un saludo, seguimos en contacto! :-)

      Elimina
  2. Qué graciosos lo concentrados que lo hacen.
    Un besico.

    ResponElimina
  3. Hola Blanca! Sí, se ponen muy en serio, jejeje
    Un saludo para ti! :-)

    ResponElimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs