search

                               

Content

LA CAIXA DEL 10


MATEMÀTIQUES. CONSTRUCCIÓ DEL NÚMERO A P3. LA DESENA

Agrupament/sessió
Jocs de matemàtiques.
Gran grup.

Material 
• Caixa de fusta amb el número 10
• Diverses col·leccions d'objectes petits que hi càpiguen dins de la caixa.


Altres


Objectius 
• Progressar en la construcció mental dels primers números.
• Acostumar-se a fer col·leccions de 10 elements.
• Comparar dues col·leccions de 10 elements.
• Practicar la recitació numèrica fins el número 10.



Segmentar la presentació dels números en el parvulari, l'1-2-3 a P3, el 4-5-6 a P4 i el 7-8-9 a P5, per aturar-se en el 9, és una pràctica tan habitual a les nostres escoles que sembla que no fer-ho així és enfrontar els alumnes a esforços intel·lectuals superiors als quals estan capacitats.

Fa uns anys també passava això amb les lletres i es feia una introducció de les grafies i sons començant pels que es considerava més simples: inicialment les vocals, entre les quals l'ordre era primer la "I" i la "U"..., després de les vocals, algunes consonants lligades a vocals per fer monosíl·labs amb sentit o sense que permetien fins i tot construir frases forçades de l'estil: "Ai, ui, pupa al peu" o "La Pepa pela la poma". Era un costum fer-ho així, i les editorials el reproduien en les seves fitxes adreçades a 3, 4 i 5 anys. Però aquesta progressió, que no tenia una correspondència real amb les capacitats dels alumnes i acabava resultant poc motivadora, es va veure desmuntada amb l'arribada del Constructivisme. Amb aquest enfocament s'aprofita la rica realitat de símbols escrits que envolta l'infant i es mostren totes les lletres de cop, sense jerarquies, fonamentant l'aprenentatge de la lectoescriptura en la descoberta del propi nom de l'alumne. Hi pot aparèixer qualsevol lletra, fins i tot les poc freqüents com la W o la Ç, o combinacions complicades com els dígrafs (TX, NY...) o les grafies que corresponen a més d'un fonema (G). 

La perspectiva constructivista va ser un èxit i, actualment, ningú no qüestiona que els nens aprenen prou àgilment aspectes d'una certa complexitat referents a la lectoescriptura.

I doncs, per què seguir simplificant la presentació dels primers números als infants? Per què no aprofitar la riquesa numèrica de la realitat que ens envolta?

Ja hi ha algunes veus que ho reclamen, com és el cas del mètode ABN.
Com diu Jaime Martínez Montero, el creador d'aquest mètode, "Todo lo que ocurre alrededor del niño está lleno de matemáticas" [...] "Contar, explorar numerosidades, sentir que los números no se acaban nunca, aprender nombres y métodos, etc, es más importante que pretender -tarea por otra parte imposible- que todo lo que haga el niño lo comprenda perfectamente." (Desarrollo y mejora de la inteligencia matemática en Educación Infantil. Wolters Kluwer/Educación. Madrid, 2011).

Descripció de l'activitat
Aquest curs m'he proposat treballar tots els números que ens sorgeixin des del començament de P3. Més que els números, les quantitats. Per posar una quantitat, operar amb ella i fonamentar sobre ella la construcció dels altres números i quantitats, he començat pel 10. La meva intenció és arribar a la desena.
És clar que plantejar-ho així, sense més, tampoc no té gaire sentit. Així que vaig haver de pensar en alguna cosa que ens fes parlar del 10 i acostumar-nos a les col·leccions de 10 elements, fins que descobrim, algun dia, quantitats més grans i la utilitat de fer paquets o desenes.
He posat a la paret de la classe els referents dels números de l'1 al 9 (són material d'aula d'una editorial i no existeix la targeta pel número 10) i he afegit al final de la filera de números una caixa amb tapa: la caixa del 10. Tot ben accesible.



Quan la van veure, els nens de seguida van sentir curiositat i la meva explicació els va satisfer encara no teníen gaire idea de la seva utilitat:
-La Caixa del 10 ens servirà per guardar... 10 coses!




Sigui com sigui, pels nens resulta molt motivadora una caixa amb tapa que es pot obrir i omplir de coses: obrir, tancar, espiar, ficar, treure, tot cau, no hi cap... un desastre meravellós cada cop que remenen la caixa.
És el nostre petit armari del 10 i l'excusa perfecta per dedicar-hi, ja des de les primeres setmanes, alguna sessió a treballar amb quantitats.

Primer trimestre.
El procediment durant el primer trimestre ha estat fer col·leccions de 10 elements. Posar-los en filera a la rotllana, comptar-los i guardar-los a la caixa.




Cada dues o tres setmanes revisem la caixa i fem memòria del que hi conté.
Per renovar la col·lecció, treiem l'antiga, l'exposem a l'estora, la comprovem i en construïm una de nova fent correspondència d'elements, un a un, d'ambdues col·leccions.
Així és fàcil de veure quants ens en falten per tenir-ne 10.





Tot és molt visual, amb el material a la vista. Per acostumar-se al comptatge, per aprendre a recitar la sèrie numèrica...

Algunes vegades sóc jo que desplego la col·lecció de la caixa sobre l'estora. Aprofito per deixar oblidat algun element dins de la caixa (fins ara com a màxim he deixat 4 elements amagats). I aleshores quan comptem ens veiem obligats a deduir quants elements han quedat a la caixa.




I així amb diferents materials...







Segon trimestre.
El segon trimestre la Caixa del 10 ens està proporcionant l'ocasió de resoldre alguns problemes i avançar en l'abstracció de quantitats.

Periòdicament revisem la caixa, recordem què hi haviem ficat la darrera vegada i formem la nova col·lecció.
En aquest període procedim col·locant a la vista de tothom dues piles material i fem estimacions del piló candidat a entrar a la caixa: 
-a on deuen haver deu elements, aquí o en aquesta altra pila?

Altres vegades, un cop estan formades les dues col·leccions i situades en correspondència un a un, faig el joc d'amagar elements d'una de les col·leccions i els nens han d'endevinar quants n'he tret.








En altres ocasions, mentre anem a jugar al pati, demano a un parell d'alumnes que canvïin en secret el contingut de la caixa i ens facin l'endevinalla en la sessió en grup amb la caixa del 10. El treball d'elaborar la col·lecció, descriure'ns-la als altres sense que la veiem, comprovar entre tots que efectivament hi ha deu objectes... els engresca molt.


Tercer trimestre.
Per al tercer trimestre em proposo treballar amb quantitats majors de deu per tal que comencin a aparèixer les desenes o paquets i que sobrin unitats. Si es deixen, espero convèncer-los que poden entrar més de deu coses a la caixa si ho fan en paquets de deu. Però això serà sobre la marxa...


De moment l'experiència amb la Caixa del 10 és molt positiva i ens està donant molt de joc. Sembla que sí que es confirma que els nens de 3 anys poden enfrontar-se a quantitats superiors a tres unitats, no? ;-)







Estàs en La Caixa del 10 (P3)→ Matemàtiques P3.  Torna a Inici

8 comentaris:

  1. Me encanta Marta!!! Estoy totalmente de aceurdo con lo absurdo de presentar los números y las grafías como proponen las editoriales, de una forma tan acotada y artificial. Por cierto, me encanta la decoración de la pared donde tienes los números!
    Un saludo
    Elisa
    http://www.aprendiendoeninfantil.com/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Elisa! Sí, tendremos que empezar a cambiar cosas... ;-)
      Gracias por pasarte por aquí! Un abrazo.

      Elimina
  2. HOla, Marta, con respecto a la entrada de estimulación visual de mi blog decirte que cuando mis peques tenían 3 años también lo vimos entre otros ejercicios que hicimos para mantener la atención, pero no tengo la referencia porque hace mucho tiempo que tengo el enlace, tendría que buscarlo.
    Un beso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Blanca, me ha encantado la propuesta y si puedo la adaptaré a otros conceptos. Te pedía la autoría por si alguna vez tenía que citarlo. En fin, muchas gracias por compartirla :-)

      Elimina
  3. Genial genial y simplemente genial

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja, Miren ;-) se lo debemos a Ana. Un abrazo y gracias!!!

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs