search

                               

Content

AIGUA: NIVELLS I ABSORCIÓ



RACÓ DE LES SORPRESES. EXPERIMENTACIÓ AMB L'AIGUA. 


Agrupament/sessió
Racó de les sorpreses.
En parella.


Material 
• 5 recipients transparents, de plàstic, amb tapa, de diverses mides i amb un nivell marcat amb retolador permanent.
• Un cossi ple d'aigua.

• Estris diversos per omplir els recipients: xeringues, got, comptagotes, gerra, cullerot...
• Dos fitxes de treball


Altres
A tenir en compte: És una activitat que necessita un cert control per part del mestre. En un moment donat els alumnes hauran de canviar de lloc, a un espai proper, eixut, on faran la feina de la fitxa. Posteriorment, el mestre els proporcionarà materials per absorbir l'aigua de la taula d'experimentació i comentarà amb ells si són absorbents o no. Els ha d'ajudar a situar-se en la fitxa de treball.
No ha de ser una gran implicació del mestre però sí una supervisió major.
Per tot plegat convé programar aquest racó amb d'altres que siguin totalment autònoms i no necessitin aquesta dedicació.


El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són "sorpresa".
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d'escriptura…

Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d' activitats d'experimentació, de manipulació lliure d'objectes i materials, jocs de construcció, d'instruccions del procés d'elaboració d'algun objecte...

Objectius 
Manipular els estris proporcionats per omplir els pots fins el nivell indicat.
Adonar-se que el nivell de l'aigua sempre és paral·lel al sòl.
Experimentar amb diferents materials per eixugar l'aigua de l'espai de treball i comprovar la seva capacitat d'absorció.
Recollir gràficament, a les fitxes de treball, els resultats de les observacions.

Descripció de l’activitat 
Activitat d'experimentació amb aigua per al Racó de les Sorpreses. És l'adaptació d'una proposta de Teresa Bonet al seu recull Experiments al parvulari que pretén treballar conceptes com el nivell de l'aigua i la capacitats d'absorció de diversos materials amb alumnes de 5 anys. 

A la taula, zona d'experimentació, es presenta tot el material: el cossi ple d'aigua, els pots per omplir i els estris per transvasar el líquid.










1a part de l'activitat:
Els alumnes omplen els pots fins els nivells i els tanquen. 
Ser curós amb el nivell no és gaire fàcil i, de vegades, després del primer intent pot ser necessari afegir aigua o treure'n. Igualment, en ocasions, per afinar s'ha de seleccionar l'estri més precís o el que permetrà agafar la quantitat d'aigua proporcional al volum que es vol omplir.
Tot plegat, en això consisteix la primera experimentació amb aquests materials.







Un cop plens i tancats els cinc pots, els alumnes avisen el mestre i comproven els resultats.
El mestre tria dos dels pots (els que estan dibuixats a la fitxa de treball) i trasllada els alumnes a un espai proper i eixut. 






Allà, els alumnes observen els pots en les diverses posicions que estan indicades a la fitxa i marquen el nivell de l'aigua. Si pot ser, en aquest moment també és interessant la supervisió del mestre perquè els alumnes verbalitzin i reflexionin sobre el que observen.
Acabada la fitxa, es guarda i comença la segona part de l'activitat.

2a part de l'activitat:
Els alumnes han d'eixugar l'aigua que s'ha vessat durant la manipulació anterior en omplir els pots.
El mestre els anirà proporcionant, un a un, diferents materials per tal d'absorbir l'aigua de la taula i eixugar-la. Aquests materials poden ser: paper d'alumini, fregalls, un full de paper escolar, un drap de cotó, esponges, bosses de plàstic, paper d'eixugar mans o tovallons de paper...





A mesura que els alumnes utilitzen un material i observen la seva capacitat d'absorció de l'aigua indiquen a la segon fitxa de treball SÍ/NO són absorbents.








Finalment els propis alumnes deixen l'espai endreçat i sec.





Estàs en Aigua: Nivells i absorció (P5) → Racó de les sorpreses.  Torna a Inici

4 comentaris:

  1. Com sempre, una activitat super pensada i molt adequada a l'edat, Marta, gràcies per compartir-la. Personalment, m'encanta la segona part!! Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Joana. La vaig adaptar de la font que cito perquè la vaig trobar molt completa. M'interessava això sí, que fos en format autònom al racó.
      Una abraçada!

      Elimina
  2. Respostes
    1. Me alegro de que te guste. Gracias por pasarte por aquí :-) Saludos

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs