search

                               

Content

EQUIVALÈNCIES DE L'1 AL 5


MATEMÀTIQUES. CONSTRUCCIÓ DEL NÚMERO A P3. "TANTS... COM...". QUANTITATS EQUIVALENTS.

Agrupament/sessió
Jocs de matemàtiques.
Gran grup.

Material 
• Fulls de dos colors
• Pals de polo de colors (depressors de fusta per manualitats) com a material comptable.


Altres


Objectius 
• Progressar en la construcció mental dels primers números.
• Elaborar la representació numèrica amb objectes.
• Acostumar-se a utilitzar el cardinal d'una col·lecció.
• Seriar els primers números.

Descripció de l’activitat 

Activitat de numeració recollida de la proposta metodològica Algoritmos ABN que treballa els conjunts equivalents a l'aula de 3 anys.


Plantegem a la rotllana 5 conjunts, sobre els papers grocs, amb diferents quantitats de pals de polo, d'1 fins 5 palets.
Els conjunts grocs són els referents per a composar conjunts de les mateixes quantitats de palets sobre les zones blaves i aparellar-los.
En aquest cas, les quantitats "de mostra" estan donades pel /la mestre/a i es van construint davant dels alumnes des de la quantitat inicial (1 palet): 
-"en aquest full posem 1 palet, en aquest altre 2, ... quants en posaríem aquí ara?"
És una manera de practicar, inicialment, la seqüència de números pero destacant-ne la quantitat.

A continuació oferim una petit feix de palets a un alumne i li demanem que la compti. Després, ha de trobar la parella corresponent que està en la mostra i desar-la al davant.








I anem alternant altres maneres de fer les equivalències, per exemple, en comptes de donar-li els palets, fent que l'alumne observi els conjunts i que en trii un i expliqui al grup quina equivalència vol fer, quants elements necessita. 






En una sessió ho hem repetit algunes vegades perquè s'han mostrat molt interessats. Hem treballat tant amb les quantitats seriades com desordenades.
I hem buscat que fossin els propis companys que ajudin a resoldre allò que l'evidència mostra que no és correcte. Les opinions i explicacions dels altres ajuden a trobar la solució.







.




Algoritmos ABN és una proposta didàctica per treballar la numeració i les operacions. El seu nom vol dir "ALGORITMO ABIERTO BASADO EN NÚMEROS", en contraposició als algoritmes tradicionals, basats en xifres. Amb aquest mètode, amb les operacions bàsiques, els alumnes treballen amb números segmentant-los mentalment en les unitats que els interessen i operen amb decenes, centenes... i no purament amb les xifres dels números a operar. A més a més, no hi ha una única manera de resoldre'ls sinó que permeten que l'alumne posi en pràctica la seva pròpia interpretació i estratègies.

En referència a l'etapa infantil aquest mètode ofereix moltes activitats interessants que permeten que l'alumne de 3 a 6 anys vagi construint el concepte de número i quantitat i s'acostumi fàcilment a utilitzar quantitats més grans que les que tradicionalment seqüencia el curriculum d'educació infantil per a cada nivell. Són propostes molt obertes, manipulatives, i que potencien el diàleg i el raonament.

Des d'aquesta perspectiva, el treball de la numeració s'hauria de treballar seguint una seqüència de conceptes que van des del treball inicial amb quantificadors (elaborar conjunts amb molts/ pocs elements, més que/ menys que), representació de les quantitats amb objectes, les equivalències de quantitats, representació amb símbols i xifres, passant per la deducció de la numerositat d'un conjunt a simple vista o l'exercitació de la recta numèrica contínua, segmentada i inversa de manera exhaustiva.... 
Val la pena conéixer bé la metodologia per saber si adoptar-la o no però, en tot cas, és una font molt interessant de propostes i activitats per utilitzar a l'aula, ja amb els més petits, i que resulta molt engrescador per als alumnes i pot ser un bon complement a la nostra pràctica.

Els següents videos mostren algunes activitats sobre quantitats equivalents que han inspirat aquesta entrada de TresQuatreiCinc.





Per saber-ne més visiteu Algoritmos ABN.




Estàs en Equivalències de l'1 al 5 (P3)→ Matemàtiques P3.  Torna a Inici

4 comentaris:

  1. Molt bona activitat, Marta... Fa temps que segueixo la gent dels ABN i em sembla molt interessant la metodologia, a edats més avançades els nens mostren un nivell impressionant! Però aquests darrers cursos no tinc tutoria i no tinc l'oportunitat de fer alguna prova, estic impacient que ens expliquis si continues fent cosetes ABN !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joana! Jo just he pres contacte amb ABN gràcies a una companya bloggera que també coneixes, l'Ana Guillén, i m'esta agradant aquesta manera de treballar a infantil. He descobert moltes activitats genials per combinar amb altres cosetes que fem a classe. Ja us ho aniré explicant. Gràcies pel teu comentari. Una abraçada!

      Elimina
  2. Muy buena actividad con materiales sencillos.
    Un besico.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Blanca! Lo bueno del conteo es que se puede contar cualquier cosa, jejeje. Estos de ABN tienen muchas ideas y vale la pena mirar sus vídeos.
      Gracias por tu comentario. Saludos!!! :-)

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs