search

                               

Content

SEDUITS PER LA SERP DE RUBIK



RACÓ DE LES SORPRESES. EXPERIMENTACIÓ LLIURE AMB UN PUZZLE TRIDIMENSIONAL. LA SERP DE RUBIK


Agrupament/sessió
Racó de les sorpreses.
En parella.


Material 
• 2 serps de Rubik.
• Fitxa de treball.

• Llapis de colors.

Altres



El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són "sorpresa".
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d'escriptura…

Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d' activitats d'experimentació, de manipulació lliure d'objectes i materials, jocs de construcció, d'instruccions del procés d'elaboració d'algun objecte...

Objectius 
Explorar les formes lliurement amb objectes articulats.
Representar gràficament a la fitxa de treball la forma tridimensional triada.
•Esforçar-se per reproduir amb fidelitat les formes geomètriques i els colors observats.

Descripció de l’activitat 
Activitat de manipulació i experimentació de les formes i les dimensions de l'espai al racó de les sorpreses.
El material: una joguina que corre entre nosaltres des de fa anys però de la qual, potser, no tothom en sap l'origen. Bé, jo el desconeixia i per això m'ha fet gràcia fer el següent apunt:

És la serp de Rubik, que, com el seu nom indica, va ser creada per Ernö Rubik, el pare del famossísim CUB de RUBIK.
La serp de Rubik és en realitat un puzzle que consta de 24 prismes de base triangular, que estan lligats entre si i alhora giren els uns sobre els altres 90 graus. Cada prisma pot presentar 4 posicions diferents la qual cosa permet articular el conjunt i crear tot de figures diferents.


El seu mecanisme és molt intuitiu i fàcil de manipular (només cal advertir als nens que han de girar les peces i no forçar-les) i ajuda a fomentar la creativitat si es deixa descobrir lliurement. D’altra banda, es pot animar els nens a copiar figures, amb a qual cosa es desenvolupen altres capacitats com la capacitat d’anàlisi i interpretació del model observat  per calcular la posició correcta de les diferents peces.

Per al racó de les sorpreses m'interessa potenciar el plaer de l'experimentació i la manipulació lliure. Que els nens trobin les possibilitats d'aquest material, es preguntin pel mecanisme i gaudeixin amb els resultats.

Per això he deixat el racó preparat de la següent manera, ben senzill:







En un primer moment cada membre de la parella manipula la seva serp i descobreix tot de formes.
Passada una estona trien la forma que els ha agradat més o la darrera que han creat i la reprodueixen a la fitxa de treball.

És una activitat senzilla però que no és tan fàcil en aquesta part final perquè costa una mica encara reproduir en el paper allò que es percep clarament en tres dimensions.

Els demano, això si, la màxima fidelitat possible en la forma general, i en el color de les diferents figures geomètriques.
Aquests són un parell d'exemples:






Altres possibilitats:
Si es prefereix que copiïn models, es poden trobar moltes mostres per internet i models provats amb nens petits com  per exemple els que es proposen a ¡Hoy no hay cole!:


http://www.hoynohaycole.com/archives/serpiente-magica-de-rubik/

Es podrien deixar unes quantes fotografies al racó i que els nens provessin de reproduir-les amb la serp. Així mateix, en comptes de dibuixar, a la fitxa, podrien tenir aquestes fotografies i marcar els models que han aconseguit copiar.

El cas és que és un material que entreté en qualsevol ocasió però que també permet aplicacions didàctiques a l'escola. Al gust de cadascú!






Estàs en Seduits per la serp de Rubik (P5) → Racó de les sorpreses.  Torna a Inici

8 comentaris:

  1. Pero que actividad tan chula, que de cosas se trabajan mientras se divierten. Que dibujos preciosos, son unos artistas. Lo has hecho en 5 años?. Me interesa mucho ese rincon, que cosas habeis hecho ahi? Cuentanos ;). Otra cosilla, tienes alguna entrada que muestres tu asamblea? Tengo que hacer una asablea para niños de 2,5-4 años y estoy buscando ideas.
    Muchas gracias por sacar tiempo en escribir el blog no sabes lo que aprendo :).
    Un abrazo, Laura.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura, gracias por tus comentarios!
      Me alegro de que te gusten y te sirvan mis propuestas. Encontrarás algunas más del rincón de las sorpresas en el desplegable "Racons (o rincones)" / "Racó de les sorpreses"; de momento todas las actividades son para el aula de 5 años. Están "testadas" y han pasado todos los controles de efectividad en la clase. Al menos a mi me han funcionado, jejeje
      Respecto a lo que me pides acerca de la asamblea, no tengo entradas de ese tipo porque la idea del blog es únicamente mostrar actividades y siempre con la misma estructura. Pero algunas personas me han escrito al mail y hemos intercambiado ideas y maneras de hacer las cosas en la clase. Si quieres me mandas un mail desde el espacio "contacta'm" y comentamos. Un saludo!

      Elimina
  2. Me encanta, qué geniales recuerdos me trae. Un beso

    ResponElimina
  3. estas se llevaban mucho hace un par de años por aquí, pero nunca compré ninguna, a lo mejor ahora me animo. bss.

    ResponElimina
  4. Hola Miren!
    Mientras escribía pensaba... creo que yo también jugué con ella de pequeña, puede ser? jajaja y ahora, mira, la estoy usando en clase!
    Un saludo!

    ResponElimina
  5. Hola Blanca!
    Estas serpientes se ponen de moda cíclicamente, jejeje. Cuando las vuelvas a ver, píllalas! ;-)
    Un abrazo.

    ResponElimina
  6. Aquesta me l ' apunto. És una activitat molt xula

    ResponElimina
  7. :-) la qüestió és anar fent "calaixet" i donar-li el teu toc. Ja em diràs. Gràcieeeees.

    ResponElimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs