search

                               

Content

MINI PROGRESSIÓ DE RETALLAT. LA PRIMERA VEGADA


MOTRICITAT FINA. INICIACIÓ AL RETALLAT

Agrupament/sessió
Racó de motricitat fina.
5 o 6 alumnes.


Material 
• Progressió d'exercicis en paper per retallar (material fotocopiable). Pdf català / Pdf castellano
• Tisores escolars
• Bol per recollir els retalls de paper

Altres


Objectius 
• Exercitar la coordinació òculo-manual.
• Iniciar-se en la manipulació de les tisores.
• Treballar amb ordre i tenint cura de l'espai de treball.

Descripció de l’activitat 
Retallar és una habilitat manual de certa complexitat. Requereix la combinació simultània de moltes accions amb les dues mans, perquè una mà aguanta correctament el paper i l'altra retalla. Cal manipular les tisores en una determinada posició, fer una força que asseguri el tall i vigilar de tallar amb precisió sobre la línia marcada. No és gens fàcil!

Abans dels tres anys, els nens encara no estan preparats motriument per treballar amb les tisores. D'altra banda, a l'escola, no sempre tenim clar quan introduir-ne l'ús. Hi ha mestres que no les fan servir mai a P3 i no és fins a P4 que les presenten als  alumnes. En tot cas, si s'estableix una mica de progressió en els exercicis es pot fer que els nens de 3 anys retallin.

Mirant per la xarxa hi ha un munt d'idees de retallat i materials per descarregar. Jo he trobat una progressió molt interessant, per iniciar acuradament i per primer cop el retallat al blog Classe maternelle, Gennevilliers de Céline Alvarez.
Hi ha dos aspectes destacats: la gradació dels exercicis de retallat per una banda i, de l'altra, l'estructura de la sessió de retallat.

Les sessions es presenten a la manera de les activitats Montessori en què el mestre mostra a l'alumne com manipular les tisores. L'ordre de l'espai i els materials i la manera de recollir els retalls és molt important i un cop assajat i practicat els nens l'interioritzen amb facilitat.

Es pot veure al video de la Céline:



Pel que fa a la progressió, aquesta va dels exercicis molt senzills en què es tallen papers estrets amb un sol cop de tisores fins als exercicis amb talls continus i amb girs per retallar una espiral. 

He fet una adaptació dels seus materials per iniciar el retallat amb els meus alumnes de P4, tot i que crec que es pot treballar també a P3, si cal, oferint variants dels exercicis inicials fins que els alumnes vagin guanyant agilitat manual.


Pdf català / Pdf castellano



Alguns exercicis previs abans de començar amb les tisores.
Abans de fer treballar els nens amb les tisores cal haver-los ofert el màxim d'experiències en què hagin de practicar tot tipus de destreses amb les mans i els dits: enfilar objectes, agafar objectes petits, roscar i desenroscar taps, enganxar gomets, manipular plastilina, transformar paper de diferents maneres, desembolicar objectes...

Algunes de les activitats més directament relacionades amb el retallat són:

-Esquinçar papers amb els dits
-Separar papers troquelats
-Tallar xurros de plastilina




La seqüència d'exercicis de retallat.
Una gradació de complexitat creixent per aprendre a retallar pot passar pels següents nivells:

1. Retallat estret: Les tires de paper són prou estretes com per permetre tallar els fragments amb un sol cop de tisores.




2. Retallat ample: L'amplada de les tires de paper és major i cal fer almenys dos cops de tisores.




3. Retallat rectilini llarg: Les tires de paper s'han de tallar en sentit longitudinal i per això cal fer un retallat continu seguint la línia marcada.




4. Retallat en zig-zag: La línia marcada al paper descriu una ziga-zaga que requereix més d'un cop de tisores i la combinació amb el gir del paper. La mà que aguanta el paper ha de girar alternadament per situar el tall davant de les tisores de l'altra mà.




5. Retallat en espiral: La línia en espiral obliga a fer un retallat continu, en paral·lel, i que el full giri contínuament en un sentit. (Aquestes primeres vegades, es pot preparar la figura a la inversa per facilitar el retallat als alumnes esquerrans).





Pdf per descarregar la progressió de retallat completa. Català / Castellano

Es poden trobar altres exercicis similars per descarregar/imprimir i complementar aquesta proposta al blog La catalane à la maternelle








Estàs en Mini progressió de retallat. La primera vegada→ Motricitat fina P4.  Torna a Inici

4 comentaris:

  1. Muchísimas gracias!! Me viene fenomenal ahora que estoy en 3 y empiezan a recortar!!!
    Un saludo
    Elisa

    ResponElimina
  2. Hola Elisa. Me alegro de que te guste. Yo lo haré en P4 porqué el año pasado no se me ocurrió ;-). Espero que os sea útil! Un saludo!

    ResponElimina
  3. Muchísimas gracias, lo haré con mis peques de 3 y 4 años en rincones

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mamen. Espero que os guste. A mi me ha funcionado muy bien para iniciarnos en las tijeras. Saludos :-)

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs