search

                               

Content

SUDOKU AL RACÓ DE MATEMÀTIQUES


 RACÓ DE MATEMÀTIQUES. LÒGICA

Agrupament/sessió
Racó de matemàtiques.
En parelles.


Material 
• Llibre de sudokus per 5/6 anys. Ed. Combel
• Adhesius plastificats

Altres

Objectius 
•Reconèixer patrons en els elements desordenats del sudoku.
•Identificar la interrelació de diversos elements alhora.

•Exercitar l'anàlisi de relacions espacials en el sudoku: fileres, columnes, caselles...
•Aprendre a utilitzar la lògica per resoldre el sudoku.


El Sudoku és un puzzle de lògica on els jugadors han de completar una quadrícula amb tots els elements donats sense repetir-ne cap. S'organitzen, originalment, en quadrícules de 9x9 (9 fileres, 9 columnes i 9 sub-taules de 3x3 anomenades "caixes") i es completen amb números de l'1 al 9.
Actualment es fan una gran varietat de Sudokus amb lletres, símbols, números i dibuixos de tot tipus. I es fan versions molt més senzilles amb taules de 4x4 i de 6x6 que són fàcilment entesos per nens petits.
Ensenyar els nens a "jugar/fer" Sudokus estimula les seves habilitats matemàtiques, la seva capacitat lògica i el pensament deductiu.

Descripció de l’activitat 
Activitat pel segon trimestre de P5. 
És important  que els alumnes estiguin habituats o coneguin el procediment dels sudokus abans de plantejar aquest racó. Una bona manera de fer-ho és projectar a la pantalla una de tantes activitats de sudokus online que es poden trobar a la xarxa i realitzar-lo en gran grup. A l'interessant blog La clase de Miren trobareu dos exemples de sudokus ideals per treballar-los amb tots els alumnes alhora. (Gràcies, Miren!).


El racó. Treballem amb el llibre "SUDOKU" publicat per l'editorial Combel. 
Conté una bona pila de sudokus adients per als nens de 5 i 6 anys i són molt atractius. N'hi ha de números, lletres, formes i categories d'objectes. Són molt visuals i tenen diversos graus de dificultat.  Totes les graelles són de 4x4 però la dificultat rau en el total de caselles per omplir i deduir.
Per al racó he seleccionat alguns sudokus d'objectes. M'ha semblat que són més atractius que els de nombres o figures geomètriques.






El llibre té una pàgina central de gomets per omplir tots els sudokus. Jo l'he fotocopiat, plastificat i retallat i he enganxat tot els dibuixets amb blu-tack a la paret del racó.











Els alumnes treballen conjuntament sobre el llibre perquè m'interessa molt el dialeg i la discusió que estableixen entre ells per resoldre els sudokus. Trien un sudoku, seleccionen de la paret els dibuixos que necessiten i els enganxen amb el blu-tack al llibre.





L'activitat acaba quan han fet els sudokus proposats i m'avisen per revisar-ho. El material que he preparat és per fer 6 sudokus.







Estàs en Sudoku al racó de matemàtiques (P5) → Racó matemàtiques.  Torna a Inici

6 comentaris:

  1. A mi me encanta trabajar los sudokus con ellos, ya tenemos preparado un pequeño cuaderno de pasatiempos para el curso que viene. Son geniales

    ResponElimina
  2. Hola Miren, yo los probé por primera vez el curso pasado (4 años) haciéndolos todos juntos y fue bastante bién. Ahora en P5, en el rincón de mates, solos, ha funcionado perfecto. Y además se practican un montón de destrezas. Así que... a explotar los sudokus!, jeje
    Un saludo!

    ResponElimina
  3. Hola; te dejo un par de enlaces por si te sirven.

    http://laclasedemiren.blogspot.com.es/search/label/PASATIEMPOS

    Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Són geniales, Miren! Los utilizaré seguro.
      Se me había pasado por alto ese compendio tan completo sobre Sudoku que tienes en tu blog. Felicidades!.
      He añadido tu link i tu entrada al texto para que se pueda aprovechar todo el mundo.
      Gracias por tus comentarios! :-)

      Elimina
    2. Quería decir: tu link "y" tu entrada... (sorry)

      Elimina
    3. Tranqui sólo te lo he mandado por si te podía servir. A mi me estás dando ideas geniales para mis juegos de asamblea, ¡¡qué menos!!

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs