MEMÒRIA VISUAL AMB UNES QUANTES SARDINES


JOCS DE MATEMÀTIQUES. JOC D'OBSERVACIÓ I MEMÒRIA VISUAL

Agrupament/sessió
Jocs de matemàtiques.
Gran grup.


Material 
•Joc SARDINES, editat per Djeco

Altres
Es pot deixar al racó de matemàtiques per jugar-hi quan els alumnes acaben la feina. O amb el recull de jocs de taula de la classe.
Objectius 
•Observar una col·lecció de personatges (sardines) i memoritzar-la.
•Recordar les sardines i identificar-les quan la mestra les ensenya.
•Recordar la situació de les sardines en la filera.
•Recordar l'orientació de les sardines (cap amunt o cap avall)
•Participar de forma activa en els jocs de grup.

Desenvolupament 
SARDINES és un divertit joc d'observació i memòria. 
És un joc per jugar entre 2 i cinc jugadors.
Cada jugador rep 5 cartes, en cadascuna de les quals hi ha dibuixada una simpàtica sardina (hi ha una gran varietat de vestits i detalls).
Les cartes han de quedar sobre la taula cap per avall i no es poden mirar.
A continuació es posa sobre la taula una carta-"llauna de sardines". Aquestes, són unes cartes de gran format que no són per als jugadors sinó que són per triar-ne una i deixar-la al mig de la taula per a ser observada atentament i memoritzada.
Després d'uns instants d'observació, es tomba la "carta-llauna" (s'amaga) i els jugadors ja poden prendre les seves  cinc cartes i mirar-se-les. Si en tenen una o més de les que recorden haver vist a la llauna la/les mostren sobre la taula.
Es fan les comprovacions descobrint novament la "carta-llauna" i... si s'encerta es guanyen les cartes apostades. Els jugadors reben cartes noves fins completar les 5 que han de tenir (és una bona manera de descomposar el número 5!).
I es torna a començar, tot observant una nova "carta-llauna".
El jugador que aconsegueix més sardines és el vencedor.

Si voleu una explicació més clara mireu aquest video d'Oriol Comas, de Jocs Populi:



SARDINES és un joc pensat per nens a partir de 5 anys. Té unes normes molt senzilles i és molt dinàmic: cada partida pot durar uns 15 minuts. És ideal a l'escola per deixar-lo en algun racó o per jugar a jocs de taula.

Però té altres possibilitats a classe. Jo l'he adaptat per fer activitats "sprint", d'aquelles que necessites quan et queden 15 minuts morts: l'aprofito per fer "jocs de mates", en concret, memòria visual, en gran grup.
Ens serveix per treballar la llengua oral (descripció de la indumentària de les sardines) i exercitar relacions espacials:  ordre i orientació de les sardines.




El material consta d'un feix de cartes individuals de les sardines, amb les sardines disfressades, i un altre feix de cartes-"llauna de sardines", les quals contenen una agrupació de vuit sardines.

Trio una "carta-llauna", l'enganxo a la pissarra i l'observem entre tots. Els nens han de fer silenci i memoritzar la carta. Les primeres vegades, però, podem comentar en veu alta cada sardina i això ens ajudarà a elaborar estratègies per a memoritzar-les.


A continuació tombo la "carta-llauna" i començo a ensenyar "cartes-sardina", una a una. Si els nens consideren que aquella sardina no hi era a la llauna ho diuen, i si pensen que sí que hi era, m'avisen i l'enganxo a la pissarra.








Quan els nens estan segurs d'haver trobat totes les sardines, faig un pas més enllà, encara, i els demano si recorden quina era la primera de la filera: treballem l'ordre de posició de les sardines. Quina era la primera, quina la segona, quina anava després...?

I encara una mica més, que també se'n recorden, segur!: quina era l'orientació de cada sardina? -Aquesta estava cap amunt o cap avall? I aquesta?





El resultat és que després d'una bona discusió entre ells (de vegades la memòria també falla) quasi sempre ho encerten tot.

Els encanta!








Estàs en Memòria visual amb unes quantes sardines (P5)→ Matemàtiques P5.  Torna a Inici

6 comentaris:

  1. un juego estupendo para la memoria visual, a ver si lo encontramos por Vitoria. un besito.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Os gustará! Esta marca, Djeco, la tienen en jugueterías de esas... como llamarlas?... más "selectas", de diseños y productos más cuidados. Y sino por internet.
      Un saludo, Blanca.

      Elimina
  2. Respostes
    1. Hola Blanca! Pues si cae en tus manos y lo pruebas espero que te guste. Cuando juegan los niños solos y tienen que completar con nuevas cartas las cinco que necesitan, tendrías que verlos sumando!, jejeje
      Un saludo!!!

      Elimina
  3. Muy de lógica matemática , trabaja la observación, atención, memoria irónica . Estupendo para los más mayores. No lo conocía. Buen finde. Un besico

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues sí, Teresa. A los de P5 les encanta jugar solos cuando acaban otros trabajos. Solo les veo protestar cuando no reparten bien las nuevas cartas y es que no siempre tienen claro cuantas tienen que pedir, jeje. Gracias por tu comentario. Un saludo!!!

      Elimina